26.7.09

Joc políticolingüístic 20

El Periòdico. Diumenge, 26 de juliol de 2009
Pag. 18-19. Política.

Entrevista a Antoni Castells, Conseller d’Economia de la Generalitat.



Satisfet però autocrític. “L’acord és magnífc però no podem caure en triomfalismes”.
(…)
- Vostè creu que CiU estava convençuda que al final ERC es despenjaria del pacte?
- A CiU l’ha perdut _________________________. Va considerar que o bé no seríem capaços d’aconseguir un acord, i això hauria estat un fracàs, o que si l’aconseguíem seria al preu de rebaixar molt les exigències, de manera que el Govern es trencava.”



Completeu el text amb la paraula o paraules que hi manquen.

Nivel de dificultat : dificilíssim

Opcions

  • a. l’odi
  • b. l’enveja
  • c. la supèrbia
  • d. el cinisme
  • e. la fatxenderia
  • f. el tacticisme
  • g. el maquiavelisme



Trobareu la solució aquí

____________________

16.7.09

Joc politicolinguístic 19.

Avui +
Diumenge 19 de juliol 2009

Salvador Cardús. Ambició arranada



L’entrebanc principal al futur que necessita amb urgència aquest país, en temps atziacs com els actuals, és la manca d’ambició. De tot en tenim prou amb “una mica”, ja trobem satisfactori “anar tirant” i, així, ens consolem en el qui dia passa, any empeny, que és com hem après a sobreviure sense molestar l’amo i, alhora, sense decidir-nos a fer-ne, d’amos.
(...)
El paper de l’oposició, de CiU, tampoc no es pot dir que hagi estat gaire ____________. D’entrada, perquè segons quin grau d’exigència hagués mostrat, sempre se li hauria pogut recordar que el primer a acceptar retallades profundes a l’Estatut va ser Artur Mas en solitari. Després, perquè la tradició dels governs de CiU de negociar en solitari a Madrid tampoc no era un precedent que donés força moral per exigir ara un comportament diferent al tripartit. Finalment, perquè ningú no pot creure que si la negociació l’hagués feta un govern de CiU, ara mateix, en millor dels casos, hagués obtingut res de gaire diferent.

Completeu el text amb la paraula o paraules que hi manquen.
Nivel de dificultat : fàcil

Opcions

a. decent
b. correcte
c. lluït
d. valent
e. galdós


Trobareu la solució aquí

____________________

12.7.09

Joc politicolingüístic 17

Citació extreta de l'Avui.cat del 12.07.2009

"En defensa pròpia". Vicent Sanchis

El Graner valencià

El cas Orange Market ha servit per constatar l’alçada moral dels populars valencians. Una altra cosa és que gestionin bé o que facin política amb la complaença absoluta dels seus majoritaris votants. Això pot ser poc o molt discutit, però la prepotència, la impunitat i la falta d’escrúpols amb què actuen han quedat demostrats també i més en aquest cas. Com s’ha pogut constatar, igualment, la subordinació i la complicitat absoluta amb què treballen els responsables dels mitjans de comunicació públics que depenen de la Generalitat. En una societat amb una alta higiene democràtica aquest estil hauria estat penat a les urnes fa molt de temps. Al País Valencià, com ha quedat demostrat en successives eleccions, és celebrat, festejat i agraït amb un enorme suport popular.
(...)
Hi ha catalans que s’estranyen que el País Valencià sigui “tan carca”. Tenen raó. La dreta valenciana sempre ha estat extrema dreta. Però i l’alternativa? Potser també tenen raó els electors valencians quan s’estimen més prepotència i corrupció que
________________ i _______________ ."

(Avui.cat. Diumenge 12.07.09)

************************


Nivell de dificultat: molt difícil

Opcions

A. catalans i catalanistes
B. liders honestos i pobres
C. mediocritat i insolvència
D. honra sense barcos i poques mascletàs
E. transparència i comptes clars

_______________________


Trobareu la solució aquí